1995 Yılından beri profesyonel olarak sürdürdüğüm çalışma hayatında irili ufaklı pek çok projede yer aldım. Gerçekten masaüstünde çalışan, basit bir hesaplama yapan program da yazdım, halen Türkiye'de taşra dahil tüm bölgelerde yoğun olarak kullanılan e-Devlet projesi de yazdım ve yönettim. Hata ayıklamasından tutun da, program yazımına, analizine, tasarımına, gereksinim toplanmasına, müşteri görüşmelerine, birim testine, görsel tasarımına, mimari tasarımına, logo hazırlamasına, dokümanına, proje dosyasına kadar aklınıza gelebilecek her türlü işi yaptım. Ürün tanıtımında da bulundum, beğenilmeyen bir ürünün karar toplantısında da.
MS-DOS yeşil ekranda da kod yazdım, cep telefonunda da. Basic ile de program geliştirdim, C# ve Java ile de. İşimden istifa ettiğim de oldu, kovulduğum da. Başarısız projelerde de bulundum, etkisiyle haber olan projelerde de. Yani, bu işlerin pek çok yüzünü gördüm, pek çok olaya şahitlik ettim. Pek çok teknolojiyi kullandım, pek çok teknolojiyi de es geçtim.
Ama neredeyse başlangıçtan beri en önemli şeyin problemi doğru analiz etmek ve çözümleyici bir karakterde olmak olduğunu gördüm. Çözümleyici bakış açısı değil "Çözümleyici karakter" dedim. Çünkü bu iş gerektiğinde çözümleyici bakışla değil çözümlemeyi karakter haline getirmekle oluyor.
Bugün bulunduğum noktada bu tavrın enerji tasarrufu sağladığını görüyorum. Bu ne demek? Yani, eğer problemi doğru analiz edemezsek, olduğundan büyük ya da küçük görürsek her durumda enerjimizi boşa harcamış oluruz. Bazen balyozla ceviz kırmaya çalışırken, bazen kaşıkla tünel kazar duruma düşebiliriz.
Eğer projenin bir elemanı iseniz (sahiplikten, test personeline kadar) elbette projenin başarısı için çalışacaksınız. Ama bu sizi altta yatan diğer kaygılardan dolayı sorunları göremez hale getirebilir. Halbuki proje sonlandığında değil, devam ederken, hatta en başından ihtiyacınız olan şeylerden birisi eleştirel ve yol gösterici olacak, danışabileceğiniz birisidir. Sizi onaylayacak, sizinle duygudaşlık yapacak, sizinle sevinip sizinle üzülecek bir arkadaşa mı ihtiyacınız var yoksa doğru yolu gösterecek bir kılavuza mı?
Sektörde pek çok kişinin sosyal sorumluluk kapsamında, problem çözümünden, eğitime, örnek kodlara kadar içerikler yayınladıklarını bilirsiniz. Ben de bunca yıllık birikimden sonra kılavuzluk noktasında bir sorumluluk almak ve bu konuda destek için hazırım. Bu kılavuzluk proje yönetimi ya da sizin adınıza seçim yapmak asla değildir. Ancak doğru proje yönetimi için veriler hazırlamak ve seçenekleri oluşturarak kararı size bırakmaktır.
Bu kapsamda bu site üzerinden yayınlar yapmayı ve size destek olmayı hedeflemekteyim. Bana danisman@irfanalkan.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de özellikle iş uygulamaları yazılımlarında kaliteyi ve standartları artırmak, sektör bazlı çözümlemeler yaparak gelişimine yardımcı olmaktır.
Yazılım üreten şirketlerin, ürünlerini doğru adımlarla gerçekleştirmelerini, ürün kalitelerini artırmalarını, kaynaklarını doru kullanmalarını sağlamaktır.
A1 Yazılım Evi